JJCarousel_1

De overwinning zit niet in de vuist, doch wordt bereikt door kalm overleg, vlugheid en hersenwerk!


Jiu jitsu (zachte kunst) is de krijgskunst waaruit de meeste Budo sporten zijn voortgekomen. De oorsprong is moeilijk vast te stellen. Het is zeker dat de Japanse ridderklasse (Samoerai) veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het Jiu Jitsu. Was men weerloos zonder zwaard (Katana), met het Jiu Jitsu bleek dat men ook met blote handen in staat was zijn tegenstander te overwinnen. In het Jiu Jitsu wordt dit met name bereikt door het ontwijken van de aanval en door gebruik te maken van de kracht en snelheid van de tegenstander.
De ervaren Jiu Jitsuka beschikt over een groot pakket aan technieken en is van veel markten thuis. Zowel ongewapende als gewapende aanval- en verdedigingstechnieken worden bestudeerd.
De in het Jiu Jitsu gebruikte technieken zijn werptechnieken, verwurgingen, klemmen, stoten en traptechnieken. Jiu Jitsu is door zijn effectieve vorm een wetenschap: duidelijk en praktijkgericht.
Daarnaast geeft jiu Jitsu een groter incasseringsvermogen, meer zelfvertrouwen, een betere balans, correcte ademhaling en een betere lichamelijke en mentale conditie. Het geeft zelfcontrole en kalmte om onder mentale en fysieke hoge spanningen te kunnen blijven nadenken en handelen.
Het niveau van de Jiu Jitsuka kan men aan de kleur van de band aflezen, deze kleuren komen overeen met het kleurgebruik bij Judo en Karate.
Voor Jiu Jitsu is geen spierontwikkeling of brute kracht vereist.  Juist hierdoor is het ook een uitstekende zelfverdedigingsvorm voor vrouwen en meisjes.